
MASTER CIRCULAR 

Master Circular No. 12 

Procedure for Recording Date of Birth on Entering Railway Service 

and its Alteration. 

At present the orders relating to the procedure for recording date of birth on 
entering Railway service and its alteration are scattered in a number of office 

circulars/orders issued from time to time. The question of consolidation of these 
existing circulars/orders into one Master Circular has been under the 
consideration of the Ministry of Railways (Railway Board). They have now decided 
to issue a consolidated order on the subject of "Procedure for recording date of 
birth on entering Railway service and its alteration" as below for the information 
and guidance of all concerned. 

I. Declaration of date of birth at the time of appointment: - 

1. According to the existing provisions, every person appointed to a 
service/ post under the Government shall, at the time of his/her 
appointment, declare the date of birth and it shall be accepted by the 
appropriate authority on production of confirmatory/documentary 
evidence such as a Matriculation Certificate or a Municipal Certificate. 
If the person is not able to produce such an evidence, he/she should 
be asked to produce any other authenticated documentary evidence 
which could be the school leaving certificate, a Baptismal Certificate 
in original or some other reliable document. However, horoscope 
should not be accepted as evidence in support of the date of birth. 

(No. E(NG)II/70/BR/1 dated 03.12.1971., 

 Rule 225-RI 
and E(G)84/FR1/1 dated 12.12.1985 (RBE 327/1985)] 

2. When a candidate is not able to produce confirmatory documentary 
evidence or any other authenticated proof to the satisfaction of the 
appointing authority, he/she should be asked to produce an affidavit 
in support of the declaration of his/her age. 

3. In the case of literate staff, the date of birth shall be entered in the 
record of service in their own handwriting. In the case of illiterate 
staff, the declared date of birth shall be recorded by a senior railway 
servant and witnessed by another railway servant. 

4. When a person entering the Railway service is unable to give his/her 
date of birth but gives his/her age, he/she should be assumed to 
have completed the stated age on the date of attestation eg. if a 
person enters service on 01.01.1980 and if on that date his/her age 
was stated to be 18, his/her date of birth should be taken as 
01.01.1962. 

5. When the year or year and month of birth are known but not the 
exact date, the 1st July or 16th of that month, respectively shall be 
treated as the date of birth. 
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6. In the case of Group "D" employees, care should be taken to see that 
the date of birth as declared on entering regular service is not 
different from declaration expressed or implied, given earlier at the 
time of employment, if any, as a Casual Labourer or as a substitutes. 

7. A person who is not able to declare his/her age at the time of entry 
into Railway Service should not be appointed. 

8. It should be ensured that the date of birth at the time of entry into 
service is recorded invariably in Christian Era and wherever possible 
in Saka Era also, both in words and figures. 

II. Procedure in regard to alteration of date of birth: - 

1. The date of birth as recorded in accordance with the rules shall be 
held to be binding and no alteration of such date shall ordinarily be 
permitted subsequently. It shall, however, be open to the President in 
the case of Group 'A' & 'B' railway servants and a General Manager in 
the case of Group 'C' & 'D' railway servants to cause the date of birth 
to be altered. 

i. Where in his opinion it had been falsely stated by the railway 
servant to obtain an advantage otherwise inadmissible, 
provided that such alteration shall not result in the railway 
servant being retained in service longer than if the alteration 
had not been made, or 

ii. Where, in the case of illiterate staff, the General Manager is 

satisfied that a clerical error has occurred, or 

iii. Where a satisfactory explanation (which should not be 
entertained after completion of the probation period, or three 
years service, whichever is earlier) of the circumstances in 
which the wrong date came to be entered is furnished by the 
Railway servant concerned, together with the statement of any 
previous attempts made to have the record amended. 

(Rule 225 - RI). 

2. As a one time exception to the time limits laid down in para II.1 
above, the Railway employees in service on 03.12.1971 were allowed 
to represent their cases for alteration in the recorded date of birth 

latest by 31.07.1973. After 31.07.1973, no request for alteration in 
the recorded date of birth can be entertained if it has not been 
submitted before completion of the probation period or three years 
service whichever is earlier. 

(E(NG)II/70/BR/1 dated 04.08.1972) 

3. It is clarified that the above time limits will not apply in the case of 
illiterate Group 'D' staff. 

[E (NG) II/78/BR/12 dated 25.10.1978 
and (E(NG)I/86/BR/7 dated 19.10.1986 (RBE 182/1986)] 
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4. Regarding alteration in the recorded date of birth of Group 'C' & 'D' 
Railway employees, General Managers may re-delegate their powers 
under Rule 225 - RI to their CPOs. It is clarified that these powers do 
not include the power to relax the time limits and other conditions 

stipulated in para II.1 above. 

[E(NG)II/71/BR/4 dated 16.07.1971 
 and (E(NG)II/70/BR/1 dated 04.08.1972] 

5. Where the date of birth in the Matriculation Certificate has been 
corrected by the State Education Authority at the instances of or on 
direction from the Court of Law, the requests for alteration in the 
recorded date of birth may be considered provided that where the 
Court was moved by the employee before 31.07.1973, he had also 
made representations to the Railway Administrations before 
31.07.1973. It is, however, clarified that though the request of the 
employee could be entertained, it need not necessarily be accepted. 

Relevant considerations like why the employee could not move a 
Court before 31.07.1973, whether the employee had derived any 
advantage by declaring the original date of birth which he would not 
have got as per the revised certificate and also whether the date 
recorded was as per Matric Certificate or on some other basis, will 
have to be kept in view by the General Manager before deciding the 
case in the light of the extant instructions. The reasons for accepting 
or rejecting the request should be recorded. This power is to be 
exercised by the General Manager himself and should not be 
redelegated. 

(E(NG)I/85/BR/2 dated 07.05.1985 (RBE 134/1985)) 

6. In the case of Railway Servants who had matriculated from the 
Calcutta and Patna Universities and whose dates of birth have been 
recorded as first day of the month on the basis of their Matriculation 
Certificate indicating the age in terms of years and months only, the 
alteration in recorded date of birth in such cases may be made on 
production of satisfactory documentary evidence to support the fact 
that Calcutta/Patna University had been following, at the relevant 
time, the practice of indicating the age of a person in terms of years 

and months, as on 1st March excluding days and also an extract from 
the Birth Register indicating actual date of birth claimed by the 
employee. The power to decide such cases rests with the General 
Managers who may also redelegate the same to the Chief Personnel 
Officers. However, no change on the basis of these orders will be 
permissible in case of employees whose Matriculation Certificate also 
indicates the actual date of birth. 

(E(NG)II/75/BR/1 dated 03.01.1977) 

III. General: 

a. While referring to this Circular, the original letters referred to herein 
should be read for a proper appreciation. This Circular is only a 

consolidation of the instructions issued so far and should not be 
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treated as a substitution to the originals. In case of doubt, the 
original circular should be relied upon as authority. 

b. The instructions contained in the original circulars referred to have 

only prospective effect from the date of issue unless specifically 
indicated otherwise in the concerned circular. For dealing with old 
cases, the instructions in force at the relevant time should be referred 
to, and 

c. If any circular on the subject, which has not been superseded, has 
not been taken into consideration while preparing this consolidated 
letter, the said circular, which has been missed through oversight 

should be treated as valid and operative. Such a missing circular, if 
any, may be brought to the notice of the Railway Board. 

The Circulars from which the consolidation has been made 

1. E(NG)II/71/BR/4 dated 16.07.1971. 

2. E(NG)II/70/BR/1 dated 03.12.1971. 

3. E(NG)II/70/BR/1 dated 04.08.1972. 

4. E(NG)II/75/BR/1 dated 03.01.1977. 

5. E (NG) II/78/BR/12 dated 25.10.1978. 

6. E(NG)II/72/BR/10 dated 04.11.1982. 

7. E(NG)I/85/BR/2 dated 07.05.1985 (RBE 134/1985). 

8. E(G)84/FR1/1 dated 12.12.1985 (RBE 327/1985). 

9. E(NG)I/86/BR/7 dated 19.10.1986 (RBE 182/1986). 
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